Menü Bezárás

Ars poetica

Az egyesület célja, ahogy az alapszabályban megfogalmaztuk

1) A természet eltartó képességének a korlátait figyelembe vevő gazdasági rendszer kialakítása, amiben az emberi életminőség, jól-lét (széles körben használt értelmezésében) fejlődni, javulni képes.

2) A mai társadalmi problémák, mint pl. a szegénység, a gazdasági válságok, a környezetszennyezés, a vidéki elvándorlás, a romló egészségi állapotok, a romló közbiztonság okainak a feltárása, és ezen okok ismeretében egy olyan termelői és fogyasztói szerkezet, és ehhez kapcsolódóan egy olyan közigazgatási és oktatási rendszer kialakítása, ami megszünteti a fent felsorolt problémák kiváltó okait.

3) Közösségfejlesztés, közösségi alapú gazdaságfejlesztés, és az állampolgárok részvételén alapuló társadalmi szerkezet kialakítása,

4) Egy a közösségek fejlesztésére, az együttműködésre építő társadalom felépítéséhez szükséges eszközrendszer kialakítása, hagyományőrzés, a múlt, a jelen és a jövő generációinak összekapcsolásával.

5) A globális kihívásokra választ adni képes kultúra és társadalom megteremtése oktatással, a művészet eszközeivel, ismeretterjesztéssel, kutatással, valamint a gyakorlatban alkalmazott tanulási folyamatokkal.

Szemléletmód formálás

Minden tevékenységünk és a szemléletmód formálás és a rendszerszemlélet jegyében folyik. Ezt a fent felsorolt szervezeti célok is hűen tükrözik és gyakorlataink is jól szolgálják azokat.

Akció szemléletű és részvételi megközelítés

Minden programunkat a közösségen belül megfogalmazódó igények, ötletek alapján valósítunk meg folyamatos önkéntes toborzás mellett. Fontos, hogy a programok megvalósításában való részvétel segít megfogalmazni a közös értékeinket, érdekeinket és kialakítani a közös ügyeinké való felelősség vállalást is.

Programok megvalósítása – Arspoetika

Minden eseményünkön bemutatjuk a szervezetünk arspoetikáját, környezeti kihívásokra adott válaszok mellett felhívjuk a figyelmet a társadalmi, gazdasági összefüggésekre is. Gyakorlatban mutatjuk meg a helyi közösség alapú megoldások létjogosultságát. Ennek a beszélgetések mellett egyik eszköze egy plakát, amit mindig az adott esemény napján állítunk össze az aktuális tevékenységeink és céljaink alapján. Ezt a helyszínen önkéntesek bevonásával készítjük el. A plakát teret enged a résztvevőknek is, hogy megosszák velünk elképzeléseiket, vágyaikat vagy akár résztvevői, segítő szándékukat.